Bolga; et lyspunkt i havet

Øya Bolga ligger som ei lita perle helt ytterst i Meløys skjærgård. Fiskeri og havbruk har alltid vært viktige næringer, men de siste årene har også reiseliv blitt viktig for øya. Nå går innbyggerne sammen for å skape gode opplevelser for både fastboende og besøkende.

 

Vi bor midt i en fornøyelsespark, Helen Lindqvist.

For båttrafikken langs leia, er Bolga et naturlig stopp på sommeren. Her finner du et autentisk øysamfunn med all sin sjarme, og på Bolga brygge får du servert mat og drikke på bryggekanten. Ønsker du å bruke litt tid her, kan øya by på flere opplevelser.

På Klippfiskbergan finner du ruggesteinen, og er du litt eventyrlysten kan du gå gjennom Bolgbørra, og komme ut av fjellet på den andre siden. Siste tilskudd til fornøyelsesparken Bolga er badeplassen»Playa del Bolga», samt en kulturhistorisk vandring som tar deg med gjennom øyas historie.

kajakk bolga foto silje karlsen

Bolgværet er et eldorado for padlere.

 

-Vi bor midt i en fornøyelsespark, sier Helen Lindqvist, som til daglig er leder ved Bolga Brygge. Hun er oppvokst i Småland i Sverige, og kom til Bolga for tre år siden. Hun har forelsket seg helt i Bolga og Meløy, og folkene hun finner her. – Jeg kjenner igjen folkelynnet fra Småland, sier hun. -Meløyfjerdingen er generøs og varm, og samtidig engasjert, sta og sterk.

Dette er et supert utgangspunkt for å få gode kreative prosesser, og innbyggerne på Bolga har nå satt i gang flere spennende prosjekter som skal være med på å sikre bolyst og blilyst også i framtiden.

Playa del Bolga

Ideen om Playa Del Bolga kom til live under en idédugnad på øya sommeren 2019. Med prosjektet ønsker Bolga grendeutvalg å lage en møteplass for barn og voksne, og å skape et tilbud som er attraktivt både for lokalbefolkningen og besøkende.

-Ved å ta i bruk, og forbedre en naturlig lagune ønsker vi å skape et «Nordens Maldivene», forteller Helen. Lagunen vil fungere som naturens eget basseng, hvor solen på fine sommerdager kan varme opp vannet. På stranden skal solstoler og parasoller skal stå klare til bruk, og der vil være ulike strandleker for barna.  Planen er å åpne «Playa del Bolga» i løpet av juli 2020.

Det er mange gode krefter som bidrar til å skape «Playa del Bolga»

-Vi har også laget en egen «storytelling place», forteller Helen, hvor historiene om øya og folkene vil bli fortalt for besøkende rundt bålet. -Nå har vi en vill ide om å lage en fantastisk dråpeformet badstue i samme område, sier Helen. Men det er foreløpig kun en drøm, og et mer langsiktig prosjekt, sier hun med et smil.

Kulturhistorisk vandring

Gjennom vinteren har Bolga Idrettslag jobbet fram en kulturhistorisk vandring hvor man gjennom flere skilt forteller øyas historie, og historier knyttet til steder og mennesker på øya. Målet er å spre fortellingene ut til flest mulig.

-Ideen kom etter et besøk på Træna, hvor de har gjort et liknende prosjekt, forteller Helen.  Skiltene er både på norsk og engelsk, slik at også turistene som besøker øya kan bli kjent med stedets historie, og føle seg velkommen. Skiltene er nå ferdige, og vandringen vil åpne offisielt lørdag 27. juni.

Både «Playa del Bolga» og skiltprosjektet har fått økonomisk støtte fra bygdeutviklingsmidlene ved Meløy kommune. Dette er en tilskuddsordning som skal stimulere til tiltak og prosjekter som skaper gode lokalsamfunn og attraktive bygder.

Fellesskap gir bolyst og blilyst

For Helen er det viktig at mennesker møtes, og at nye relasjoner skapes gjennom prosjektene. -Det er viktig å lytte til folk, og involvere alle som ønsker det. Hva ønsker de unge, og hva ønsker de eldre? Medvirkning gir samfunnet en verdi tilbake utover det fysiske resultatet.

-Arbeidet med prosjektene har gitt oss et forsterket samhold,  og engasjement, sier Helen. -Vi har blitt kjent med øyas historie, men har samtidig skapt nye historier. Alt dette er med på å forme vår identitet som sted, og bidrar til bolyst og blilyst, avslutter hun.

 

 

 

Gode grunner til å velge Meløy!

Ledige stillinger akkurat nå!

Hovedpartnere

Partnere

Støttespillere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.