Tett på turentusiasten Sverre Birkelund

Det er ikke usannsynlig at du har møtt han som turleder på DNT-turer eller på vei mot en fjelltrimpost. I en årrekke har Sverre Birkelund (69) bidratt til at folk har kommet seg ut i Meløys flotte natur.

Tett på Sverre Birkelund

  • Alder: 69 år
  • Aktuell med: Aktiv turleder og fotoutstilling på Glomfjellet. 
  • Favorittsted: Fjellrekka rundt Bjærangen, og Bjærangsdalen, og da spesielt Stortinden (1030 moh.)
  • Drømmer om: Papphuset som ferdig DNT hytte

Historieglad og ivrig turgåer

Den turglade mannen har i mange år vært motor for flere av signatur turene som finnes i Meløy. Blant annet den historiske Sabotørruta fra Bjærangsfjorden til Glomfjord, hvor han har tatt med seg tur- og historieinteresserte mennesker over fjellet hver høst.

I sabotørenes fotspor har han kunne delt både historier og vært tilstede under historiske funn fra den mye omtalte sabotasjeaksjonen.

– Sønnen min fant flere gjenstander som i ettertid ble bekreftet å høre til noen av sabotørene. Det har også blitt gjort funn knyttet til Operasjon Muskedunder på de arrangerte turene, forteller han stolt.

Sverre Birkelund er ofte turleder

Sverre Birkelund er ofte turleder for DNT, og forteller gjerne om fjell og fauna underveis. (Foto: Moments of North)

Norge i miniatyr

Når vi spør om grunnen til at han tar med seg folk i fjellet, forteller han om en glede over å se andre ha gode opplevelser i naturen.

– Fjellet er fantastisk, smiler han. -Vi er i et spektakulært landskap, det er nesten som at det likner en annen planet! Områdene har liten påvirkning fra mennesker. Jeg er glad i fjellet, og er glad i å vise det frem!

– Og Meløy er jo Norge i miniatyr, legger han til. Vi har alt fra skjærgård til isbre til høye fjell.

Stortinden med sine 1030 meter over havet er et av Sverres favoritt turmål i Meløy. (Foto: Emilie Solbakken)

T for tirsdag og turdag

Sverre ligger ikke på latsiden, og i lokalsamfunnet vet man hvem man skal spørre om man lurer på rutevalg eller ønsker å dra på tur. En gang i uken er han med Kilvik Turlag på tur. Disse turene er lavterskelturer og myntet spesielt på mennesker som begynner å bli voksne, men fortsatt ønsker å dra på tur.

– Det er alltid god stemning når vi treffes, forteller han og fortsetter:

– Det er ikke alltid snakk om lange turer, men vi går et lite stykke, gjerne til en gapahuk, hvor vi tenner et bål og spiser sammen. Vi har en kommune fylt med mye historie, så vi kan gjerne legge inn litt kunnskap om stedene vi besøker.

Antallet som deltar på turene kan variere fra 8 til litt over 20 på det meste, men gjennomsnittlig er de rundt 15 stykker på tur.

-Vi tar gjerne imot flere medlemmer i turgruppen, sier Sverre, og legger til at det er ingen ingen krav til dem som ønsker å være med. Dette er turer som passer for alle.

Elsker naturen

Sverre er født og oppvokst i Bjærangsfjorden, og har viet sitt liv til naturen og hjemgården.

– Jeg visste tidlig at gårdsdrift var det jeg ville gjøre. Etter grunnskolen dro jeg på landbruksskolen. Etter hvert overtok jeg gården etter mine foreldre.

På sine yngre dager handlet fjellturen mest om å komme seg fra bunn til topp raskest mulig. Underveis har dette endret seg. Nå forteller han om hva han verdsetter på turen i dag:

– Et viktig moment for meg nå er å ta del i kunnskapen rundt turen. Det handler om historie, fugler, botanikk og flora i området jeg beveger meg i.

Med denne interessen startet han et prosjekt for seg selv som omhandler floraen i Lakho nasjonalpark. Siden åpningen av nasjonalparken i 2013 har han fotografert rundt 2500 bilder av blomster i nasjonalparken, av disse skal 10 stykker stilles ut på Glomfjellet.

Utstillingen er ferdig produsert, og skal i samarbeid med kulturkontoret monteres på fjellet i løpet av sensommeren.

Tekst: Silje-Mari Karlsen.

Gode grunner til å velge Meløy!

Ledige stillinger akkurat nå!

Hovedpartnere

Partnere

Støttespillere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.