Tett på Roald Hagbart Frøskeland

Møt Roald Hagbart Frøskeland, initiativtaker til Meløys første ultraløp, Juran Ultra, som går av stabelen lørdag 1. mai.

Tett på Roald Hagbart Frøskeland

  • Alder: 27 år
  • Aktuell med: Initiativtaker og arrangør av Ultraløpet Juran Ultra som går 1. mai.
  • Favoritt sted i Meløy: Glomfjellet
  • Drømmer om: At et løpemiljø etablerer seg i Meløy, og at det blir bygget en friidrettsbane i kommunen.

Roald Hagbart Frøskeland legger gjerne treningen utendørs. Her i fjellene overfor Storvika. Foto: privat.

Juran Ultra, Meløys første ultraløp

Lørdag 1. mai arrangeres det første ultraløpet i Meløys historie, Juran Ultra. Bak initiativet finner vi Roald Hagbart Frøskeland (27) fra Glomfjord, som selv har en løpekarriere bak seg med blant annet NM gull og NM bronse fra 2015.

Ideen til å arrangere et ultraløp i Meløy fikk Roald etter selv å ha deltatt på et ultraløp for første gang i august i fjor. I Telegrafruta Ultra er som går over Saltfjellet ble det delt førsteplass med Rolf Einar Jensen fra Rana.

Koronapandemien gav ro til å utvikle ideen

–På grunn av koronapandemien har det vært et langt roligere år enn vanlig, forteller Roald Frøskeland. Det har vært få løp og konkurranser, noe som gav meg god tid til å utarbeide ideen om å skape et ultraløp i Meløy. Juran Ultra som nå går av stabelen skjer i samarbeid med Meløy ski- og sykkelklubb.

Ultraløp har lenge vært en svært populær sport på verdensbasis, og er en felles betegnelse på løp som er lengre enn maraton i distanse. Det finnes to hovedtyper løp innen denne disiplinen; distanseløp og tidsbestemt løp. Juran Ultra er et såkalt distanseløp med en lengde på 62 kilometer.

Krevende løp

Løypa går fra moloen i Storvika, og videre til Mevika. Her springer man en runde i terrenget før man tar turen opp, og over Grimstadskaret og ned til Reipå. Deretter går turen ut til Hornesset, og videre til Øra, før man igjen springer mot Mevika og Storvika. Vel tilbake i Storvika må løperne ta turen opp til Finnesjuran for å hente medaljen sin før de kan gå i mål ved moloen i Storvika.

Testing av løypa. Foto: privat.

-De beste løperne kan komme til å bruke rundt 5 timer, men for mange handler det kun om å fullføre, forteller Roald, som forventer at de siste kommer i mål 10-12 timer etter start.

Mini spisekonkurranse

-Det er utrolig viktig at man ikke stresser i et slik løp, men at man tar det i eget tempo og tar seg tid til å spise og drikke underveis, sier han. -Man kan tape mye på å gå for hardt ut, og kutte på matpausene. Det er nesten som en minispisekonkurranse.

I et ultraløp er det krav til at hver løper må ha med seg mat og drikke. I tillegg blir det satt opp matstasjoner underveis. Det er også påbud om at hver løper må ha med seg mobiltelefon i fall noe skulle skje langs løypa. -Løypa skal være godt merket, men mye kan skje når man løper i terrenget, forteller Roald. -Da er det godt å ha en telefon for å ringe etter hjelp.

Rundt 40 løpere stiller til start

To uker før løpet ser det ut for å bli rundt 40 løpere som stiller til start. Blant annet kommer det deltakere fra Lofoten, Bodø og Harstad. Der er det etablerte løpemiljø, og flere av dem som kommer har deltatt på ultraløp tidligere, -Vi klarer også å stille en egen dameklasse med 8-10 deltakere, forteller Roald. -Det er jeg veldig fornøyd med.

Tenk å få til et løp som følger de gamle turrutene over fjellet fra Glomfjord til Beiarn.

Allerede før Juran Ultra er gjennomført drømmer Roald om nye løp. -Tenk å få til et løp som følger de gamle turrutene over fjellet fra Glomfjord til Beiarn, og tilbake igjen, smiler han. -Jeg tenker jeg må ta turen i løpet av sommeren, for å teste løypa og se om det kan være et mulig ultraløp.

Startskuddet for Juran Ultra går lørdag 1. mai kl. 09.00.

 

10 gode grunner til å velge Meløy:

Hovedpartnere

Partnere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.