Uten ungdom stopper Meløy!

Mange småsteder og bygder sliter med å få ungdommen til å bosette seg. Det skremmer ikke Marthe Øijord (18), som er en av de ungdommene som står mot strømmen. Hun har valgt å bli i Meløy, og tenker å blåse liv i den naturskjønne bygda!

Tett på Marthe Øijord (18)

  • Aktuell med:  Tidenes yngste foredragsholder på Meløyseminaret med innlegget «Uten ungdom stopper Meløy!»
  • Favorittsted i Meløy: Bjærangsfjorden.
  • Drømmer om: At Meløy skal være et sted alle vil til, men ingen ønsker å dra fra.
Marthe Øijord (18) fra Ørnes er aktuell på Meløyseminaret, som den yngste foredragsholderen noen sinne! Foto: Silje-Mari Karlsen for Meløy tett på

Marthe Øijord (18) fra Ørnes er aktuell på Meløyseminaret, som den yngste foredragsholderen noen sinne! Foto: Silje-Mari Karlsen.

Ble frelst på Marinecamp

Meløyjenta har vokst opp på Ørnes, er lærling hos Helgeland Smolt og ser for seg å bli værende i Meløy. Hun forteller at veien mot å bli fiskeoppdretter fant hun tilfeldig, ved at KIGOK arrangerte marinecamp når hun gikk i 9. klasse.

–          Jeg ble frelst!

Hun mener at grunnlaget for at Meløyungdommen skal bli værende i kommunen, henger mye sammen med opplevelsene de har igjennom barne- og ungdomsårene.

–          Har ungdom hatt en fin tid på barne- og ungdomsskolen, ønsker de gjerne å gi dette til sine barn, ved å velge samme oppvekststed. Jeg har hatt mange fine år og opplevelser på Ørnes. I tillegg er familien, venner og verdiene Meløy sitter på, en viktig grunn til at jeg er her i dag.

I tillegg ønsker hun å appellere til næringslivet. Som den yngste foredragsholderen Meløyseminaret  noen gang har hatt, skal hun fortelle næringslivet hva hun mener skal til for å holde liv i bygda.

–          Når det lokale næringslivet tar inn lærlinger, bidrar de til at unge mennesker kommer til, eller velger å bli i kommunen.

Uten eksempelvis de 10 lærlingene Yara tar inn hvert år, ville det potensielt vært 10 mindre unge mennesker i kommunen. Hadde det ikke vært for Helgeland Smolt, kunne jeg vært en helt annen plass nå, sier Marthe Øijord.

Hun ønsker å synliggjøre at ungdommen må nås allerede før de gjør et yrkesvalg, for å gi dem forståelse av at enkelte arbeidsplasser krever en spesifikk bosetning. Eksempelvis innenfor yrket Øijord har valgt, vil det naturlige være å bo og arbeide på bygda.

Brenner for å bevare distriktene

Marthe er ikke bare Meløyaktuell, hun har en brennende interesse for å bevare distriktene. Som Nordlands representant i Ungdommens distriktspanel har hun fremmet råd til nå avtroppende regjering for å synliggjøre hva som skal til for at unge mennesker flytter til distriktene, ikke fra.

I forbindelse med arbeidet i Ungdommens distriktspanel, har Marte Øijord møtt mange mennesker, deriblant Erna Solberg. Foto: privat.

I forbindelse med arbeidet i Ungdommens distriktspanel, har Marte Øijord møtt mange mennesker, deriblant Erna Solberg. Foto: privat.

Det er viktig å ta handling nå!

-Det er viktig å ta handling nå, sier Marthe, -det kan være for sent om 16 år!

By og bygd må gå hånd i hånd om verdiskapingen i Norge skal opprettholdes. Man må spille på lag å kommunisere for å finne felles mål for framtiden!

Ungdommens distriktspanel har utarbeidet 10 råd som peker på hva ungdommen ønsker i en kommune for å bosette seg. Skjermdump: https://ungdomspanel.distriktssenteret.no/

Ungdommens distriktspanel har utarbeidet 10 råd som peker på hva ungdommen ønsker i en kommune for å bosette seg. Skjermdump: https://ungdomspanel.distriktssenteret.no/

Gode grunner til å velge Meløy!

Ledige stillinger akkurat nå!

Hovedpartnere

Partnere

Støttespillere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.