Naturen

Naturen i Meløy er variert. Her finner du ville fjell, dype fjorder, et fantastisk øyrike med de hviteste strender, breis og bølgende åsrygger. Alt i en skjønn forening.

Meløyfjerdingene og naturen

I Meløy bruker vi naturen aktivt både sommer og vinter. I sommerhalvåret er det fjelltrimmen og sjølivet som engasjerer og om vinteren er det lange skiturer, alpint eller frikjøring. Naturopplevelsene er lett tilgjengelige og de fleste av oss kan starte turen rett utenfor stuedøren.

Meløyalpene

Meløyalpene reiser seg bratt 1000-1500 meter fra fjorden og er et eldorado for toppturentusiaster og frikjørere. Flere steder begynner du oppstigningen helt nede ved fjorden, og utsikten du får på toppen over øyriket Helgeland er ubetalelig. I Glomfjord kan du nå fjellene via stolheisen eller via fjellveien som tar deg opp til Glomfjellet og Láhko nasjonalpark. Er du ukjent i området bør du ta med deg en kjentmann. Ta alltid med kart og kompass.

Turkart for Meløy kan du kjøpe på Servicetorget, Meløy rådhus.

I kajakk kommer du tett på elementene!

Øyriket Meløy

Meløy er et øyrike med sine 755 store og små øyer. Flere av øyene er bebodd, men her er også små holmer hvor du kan gå i land helt alene. På øyene finner du flotte turområder med topper som bør bestiges, og hvite strender som innbyr til en dukkert etter turen.  Det er også en opplevelse å padle kajakk mellom de mange holmene. Flere av øyene satser på reiseliv, og kan tilby både overnatting, matopplevelser og aktiviteter for folk som ferdes langs leia.

På øya Støtt finner du flotte hvite strender.

Badeplasser og strandliv

Meløy har flere flotte strender som innbyr til bading og strandliv på varme sommerdager. Strendene er mye besøkt året rundt,  og kan gi fine naturopplevelser også midt på vinteren.

Stia badeplass

Stia badeplass er en flott sandstrand som ligger like ved Fylkesvei 17, midt mellom bygdene Reipå og Ørnes. Her er det yrende liv om sommeren med vannlek og bading, og mange velger å bli utover kvelden for å grille og nyte den fine utsikten. Stranden har parkeringsplass, tilrettelagt adkomst for barnevogn og rullestol, og toalett.

Stia badeplass.

Bremnes

På Meløy finner du den flotte badestranden Bremnes. For å komme dit må du enten ta ferge til Meløy, eller komme sjøveien med egen båt. Er du sprek kan du ta med deg sykkelen på fergen og sykle den 1 kilometer lange veien til stranden. På Bremnes er det tilrettelagt med benker og toalett.

Barn leker på stranden i Meløy.

Barn som leker i vannkanten på Meløy.

 

Hornneset

Hornneset ligger vest for Reipå sentrum og er en av de mest brukte utfartsområdene i Meløy. Naturen her er utrolig vakker, og byr på flotte opplevelser både sommer og vinter. Mange velger å ta med teltet hit for å nyte vakre solnedganger. Fra parkeringsplassen i enden av Foreveien er det en halvtimes lett gange til stranden. Veien går langs grusvei og svaberg.

Hornneset.

 

Porten til to nasjonalparker

Láhko nasjonalpark

Láhko nasjonalpark ble opprettet i 2002 og betegnes som karstnasjonalparken. Karst er geologiske landskapsformasjoner dannet gjennom vannets oppløsning av kalkspatmarmor. Det å vandre i Láhko er en opplevelse. Overalt finner du spektakulære karstformer, fra små millimetertynne riller til store karstsprekker og sjakter. Spesielt interessant er Corbels Canyon med vannlåser, grotter og underjordiske elver.

Láhko er godt tilrettelagt for friluftsliv. Det er T-merkede stier som krysser nasjonalparken fra Langvatnet til Namnlausvatnet og videre til Gråtådalen. De lokale jeger- og fiskeforeningene har flere hytter til utleie, og det er gode fiskebestander i flere av vannene.

Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark

Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark strekker seg ut over kommunene Meløy, Beiarn, Rødøy, og Saltdal. Dette er parken med de store motsetningene. Fra steile fjell i vest som stuper ned i fjorden til frodige fjellbjørkedaler med stilleflytende elver i øst. Svartisen dekker om lag en femtedel av nasjonalparken og er Nord-Skandinavias største isbre. Den kalkrike berggrunnen gir opphav til en rik flora med sjeldne arter, som igjen gir et yrende dyreliv.

Med sin varierte og uberørte natur gir nasjonalparken gode muligheter for friluftsliv på alle mulige måter. Spesielt populær er den blant grotteentusiaster og brevandrere.

Les om nasjonalparkene på norgesnasjonalparker.no

Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre. Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is, til turkis og mørkt blått.

Mens store deler av Svartisen ligger på 12-1400 meters høyde, er Svartisen lett tilgjengelig i Meløy via bretunga Engenbreen. Engenbreen er den bretunga som når lengst ned mot havet på hele Europas fastland.

Mens Engenbreen trekker seg tilbake, er selve platåbreen Svartisen stabil. Årsaken er at Svartisen gjennom året tilføres mer nedbør enn det smelter gjennom sommeren. I løpet av 2018 trakk bretunga seg tilbake hele 140 meter.

Gode grunner til å velge Meløy!

Ledige stillinger akkurat nå!

Hovedpartnere

Partnere

Støttespillere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.