I Meløy er det tett mellom opplevelsene.
Brevandring på Svartisen
Svartisen er Norges nest største isbre og fastlands Europas lavest liggende isbre. Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen.
I Meløy er Svartisen lett tilgjengelig via brearmen Engenbreen. Fra kaia hvor du kommer i land med skyssbåten, er det kun ti minutter behagelig sykling før du begynner på turstien opp til isen. Selve turen opp bergene til isen tar cirka 20 minutter og passer fint for barnefamilier.
Skyssbåten har sykkelutleie.
Sikkerhet
Engenbreen er i konstant bevegelse og isen siger nedover fra breplatået og skyver fronten foran seg. Isen kalver til stadighet, det betyr at isblokker brekker av breen i forkant og på sidene. Blokker på flere tonn kan løsne og er et konstant faremoment. Du må derfor ha en sikkerhetsavstand på minst 100 meter.
Bruk av turguide
Ønsker du en tur på breen må dette gjøres med godkjent turguide.
Øyhopping i skjærgården
Meløy er et øyrike med sine 755 store og små øyer. Flere av øyene er bebodd, men du finner også de små holmene hvor du kan gå i land helt alene. På øyene finner du flotte turområder med topper som bør bestiges, og hvite strender som innbyr til en dukkert etter turen. Flere av øyene kan tilby både overnatting, matopplevelser og aktiviteter for folk som ferdes langs leia.
Se reisnordland.no for oversikt over båtruter.
Lyst til å oppleve Meløy?
Ta kontakt med en av våre turguider:
www.visitmeloy.no
www.meloyadventure.no
www.arcticwanderlust.com
www.beyondlimits.no
Skikjøring i Meløyalpene
Meløyalpene reiser seg bratt 1000-1500 meter fra fjorden og er et eldorado for frikjørere. Selv om området ennå er temmelig ukjent i frikjøringsmiljøet, finner stadig flere veien til Meløy på jakt etter pudderet. Oppstigningen begynner gjerne helt nede ved fjorden, og utsikten du får på toppen er ubetalelig. Skisesongen er som regel fra februar og ut mai.
Er du ukjent i området bør du ta med deg en kjentmann, eller ta kontakt med lokale guider før du legger ut på tur.
Glomfjord alpinsenter
Glomfjord fikk stolheis allerede i 1952, og siden den gang har alpint vært en viktig aktivitet i Meløy. Glomfjord Alpinsenter drives i dag på dugnad, og har to skitrekk og tre bakker med ulik vanskelighetsgrad. I tillegg har man en barnebakke beregnet på de aller minste. Stolheisen ble skiftet ut i 2003 og blir driftet av alpinsenteret. Med stolheisen får du umiddelbar tilgang til flotte fjellområder med muligheter for toppturer og pudderkjøring.
Informasjon om snø og kjøreforhold finner du her.
Fykantrappa
1129 trinn til værs
Fykantrappa er Europas best bevarte utendørs tretrapp, og ble bygget i 1919 av Rallarene som jobbet med å lede vannet fra fjellet og ned til Glomfjord Kraftverk. Trappen har 1129 trappetrinn og stiger hele 300 høydemeter. Den er et yndet turmål både for Meløyfjerdinger og for turister. Tar du turen opp får du en minnerik tur og en fantastisk utsikt. På toppen finner du Rallarbrakka som har servering av mat og drikke i sommerhalvåret.
Vi gjør oppmerksom på at Fykantrappa vil være stengt sommeren 2020, og deretter på ubestemt tid grunnet tekniske utbedringer.
Kajakk
Blant holmer og skjær
Meløy oppleves av mange som et padleparadis med sine mange holmer og små øyer i skjermet farvann og med krystallklart vann. Er du nybegynner anbefaler vi deg å ta et kajakkurs som gir deg grunnleggende ferdigheter før du legger ut på tur. Ta gjerne kontakt med padleklubben den stille fjerding for informasjon om kurs og anbefalte turer.
Tips til 7 anbefalte padleturer i Meløy
Med nærhet til breen
Du trenger ikke dra til Svalbard eller Grønland for å oppleve isfjell som flyter rundt kajakken din mens du nyter utsikten til den kalde og blåe isbreen. Ved Storglomvatnet kalver fire brearmer fra Svartisen store mengder is ned i vannet. Vi anbefaler at du tar kontakt med lokale guider før du legger ut på tur.
Vandringer
Fjelltrimmen i Meløy
Fjelltrimmen i Meløy feiret 25 år i 2017 og er et svært populært folkehelsetiltak i kommunen. Det er satt opp postkasser med turbøker på 16 ulike turmål i kommunen. Det er nye turmål hvert år. Fjelltrimmen varer fra 1. juni til 1. oktober, men sesongen utvides dersom vær og snøforhold tillater det. Årlig er det rundt 11000 innskrivninger i Fjelltrimbøkene.
Beskrivelse av turene og kart finner du her.
Vandring i Meløy
I Meløy har vi tilrettelagt for merking av 40 turløyper etter nasjonal standard. Prosjektet har fått navnet Vandring i Meløy, og er et samarbeid mellom Meløy kommune og frivillige arbeidsgrupper i de ulike bygdene. Oversikt over turløypene finner du i turbrosjen «På tur i Meløy» og på ut.no.
Her kan du laste ned turbrosjyren «På tur i Meløy 2020».
Telltur
Telltur er friluftsrådenes elektroniske system for turregistrering (postkassetrim). På telltur.no finner du oversikt over turmålene i Meløy. Du registrerer resultatene dine ved å benytte koden du finner når du kommer fram til turmålet.

Fjelltrimkasse på Meløytinden. Foto: Helge Karlsen.