Meløy best på jobb og fritid

– Ingen som stresser og jager, svarer hun. – Spennende jobb, og kort vei til fjellet og til fjorden, svarer han.

For når han er fra Agder og hun er fra Hordaland, er det naturlig å spørre dem: hvorfor valgte dere Glomfjord, Meløy, Nordland?.

– Her om dagen gikk vi på ski til kinoen! smiler Åge Johansen (28) fra Grimstad.
– Og hvor ellers kunne vi være på jobb på 5 minutter – jobber som er de mest spennende vi kan tenke oss nå? smiler Mari Melkevik fra Sotra.

Mye tur og natur

Ekteparet har selvsagt turklærne på. Vi møter dem til ettermiddagsprat her ved stuebordet deres i Speiderveien i Glomfjord, men etterpå skal de ut i skiløypene.

– Langrennsski, toppturski, alpinski….jeg har fem sett med ski i garasjen. Å stå på ski har vært en del av livet mitt bestandig, forteller Mari (28). – Og på Glomfjordfjellet varer skisesongen fra oktober til juni – helt perfekt!

Mari og Åge setter pris på at det er kort vei til fjellet og havet.

Det er litt over tre år siden nå, at de to nyutdannede ingeniørene fra NTNU i Trondheim tok flyttelasset med seg nordover i landet. Til spennende jobb, ja, men også på grunn av over gjennomsnittet kjærlighet til fjell, fjord og friluftsliv.

I Glomfjord varer skisesongen fra oktober til juni, helt perfekt!

– Man kommer ikke til Glomfjord for å drikke kaffe latte, da! Vi er på tur så ofte vi kan – på ski til fjells, eller vi padler på fjorden. Og så har vi jo flott svømmeanlegg her, og treningssenteret ligger rett nede i bakken, sier Åge. – Pluss at det er mange tilbud for oss som er interessert i sang og musikk. Vi synger begge i kor, skyter Mari inn.

Stilig og avansert

Både mamma og pappa til Åge hadde tatt ingeniørveien, og skarp som han var i realfag, var veien kort til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Og som ferdig utdannet kjemiingeniør søkte han seg til Yara, ett av de største selskapene på Oslo Børs, og som har altså produksjonsanlegg for mineralgjødsel i Glomfjord.

Åge er prosessingeniør hos Yara Norge AS i Glomfjord.

Gjødselfabrikken i Glomfjord har en langt mer komplisert produksjonsprosess enn for eksempel oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

– Å være prosessingeniør her er en veldig spennende jobb, der man raskt får ansvar for ganske store og komplekse prosesser. Det er veldig stilig faktisk, for gjødselfabrikken i Glomfjord har en langt mer komplisert produksjonsprosess enn for eksempel oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Jeg tror man kan telle på to hender, fabrikker som i det hele tatt har en så komplisert prosess som her! Det er mye å være med på, mye å lære – akkurat en slik jobb jeg ønsket meg. – Og så er det stilig å se hvordan gjødsel fra Glomfjord kan være med og løse verdens matbehov på en bærekraftig måte, mener han.

Liker bærekraft

Sammen med Mari holder han altså spektakulær natur og kort-kort vei til friluftsopplevelser som viktig grunn til å velge Meløy. Men også veldig spennende jobb. – Jeg er også opptatt av bærekraft, og liker at jeg kan jobbe med fornybar energi ved ett av de største kraftverkene i Norge, fortsetter Mari.

Hennes fagretning ble elkraft-teknikk, og fra NTNU gikk turen til Statkrafts kraftverksgruppe på Fykan i Meløy. Der ventet tre år med bratt læringskurve i drift og vedlikehold av det enorme vannkraft-systemet ved Storglomvassdammen, på Fykan og i Kilvika. Nå har hun nettopp tiltrådt en teknisk stilling som sivilingeniør.

– Det er nok ikke mange som vet hvor viktig vi faktisk er for kraftproduksjonen i Norge, og jeg synes dette er veldig artig å være del av.

 

Mari er opptatt av bærekraft, og jobber med fornybar energi ved Statkraft i Glomfjord.

Fravær av stress

– Jobb er viktig, men hva er det som er så bra med å bo i Meløy, synes dere?

– Det er et behagelig liv, rett og slett. Avslappet, stille og fredelig, folk har tid til å vente når det er kø på butikken, det er ingen som stresser eller jager. Vi har bodd i byer, og merker stor forskjell, mener de.

– Vi ville ikke til en stor by der det er veldig dyrt å bo og leve. Og der må alt planlegges hele tiden – her i Meløy er det kort vei og kort tid til alt vi trenger. Det er lite tid som går med til unødvendig transport, eller til venting.

– Hva med framtiden da, hvilke planer har dere?
– Vi tar det litt som det kommer. De jobbene vi har, begge to, er ikke naturlig å ha i 40 år – det er naturlig å bytte jobb etter hvert. Men så lenge de mest spennende jobbene er her, så har vi ingen andre planer, smiler Mari og Åge.

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs, Ny Næring AS

10 gode grunner til å velge Meløy:

Hovedpartnere

Partnere

Lukk video

Denne siden benytter seg av cookies.